Cum să-ți ții portofelul în siguranță atunci când intri în lumea jocurilor de noroc? Știi tu, momentul ăla când simți că zarurile ard pe masă și ești convins că următoarea mână o să-ți aducă norocul mult așteptat. E ușor să te pierzi în agitația din cazinou, cu lumini care clipesc, cu sunetul jetoanelor și cu adrenalina care te face să uiți de tot ce e-n jur. Te prinde așa de tare încât, uneori, uiți și de faptul că e bine să ai niște limite. Dar hai să o luăm ușor, fiindcă nu vreau să te las să arunci toți banii pe fereastră – mai ales când e vorba de distracția ta preferată.
Probabil te-ai lovit deja de reclame la sloturi gratis, iar de aici apare tentația să joci cât mai mult, sperând că „de data asta” sigur o să fie lovitura câștigătoare. Însă, dacă nu ești atent, s-ar putea ca bugetul tău să intre la apă mai repede decât crezi. În rândurile următoare, am să-ți dau câteva sfaturi de viață, simple și directe, despre cum să-ți ții banii în frâu când te joci la cazinou.
Bugetul lunar
În primul rând, ai nevoie de o organizare pe bune, nu doar din gură. Adică trebuie să-ți cunoști propriile venituri și cheltuieli, ca să știi clar pe câți bani te poți baza lunar. Nu vorbesc despre calcule complicate, dar trebuie să știi: „Dacă iau salariul X, cât îmi rămâne după ce plătesc chiria, lumina și celelalte?”. Din ce rămâne, poți să-ți faci o idee despre cât îți permiți să arunci în jocurile de noroc fără să rămâi cu stomacul gol până la următorul salariu.
Gândește-te la bugetul ăsta ca la un vecin tare sever care-ți ciocăne la ușă de fiecare dată când vrei să-ți faci de cap în cazinou. Poate ți se pare enervant la început, dar dacă-l asculți, o să vezi că îți face mai mult bine decât rău. Dacă ți-ai propus, de exemplu, să aloci 300 de lei pe lună pentru distracția în cazinou, încearcă să rămâi pe cifra asta, indiferent cât de tare te mănâncă mâinile să mai pui ceva. Nu e cazul să te simți aiurea dacă nu poți băga cât bagă alții. Fiecare cu buzunarul lui și cu nervii lui de oțel.
E important să-ți setezi o limită realistă. Dacă tu câștigi puțin și dai tot salariul pe speranțe la ruletă, s-ar putea să rămâi dator pe la prieteni sau pe la rude. Ideea e să te distrezi, nu să te bagi în datorii care să te facă să te uiți urât la fiecare factură. În cazinou, nu trebuie să concurezi cu nimeni. Poți să joci pe sume mici, fără să te simți mai prejos. Într-un final, e vorba de plăcerea ta și de cum știi să ții totul sub control.
Controlul pierderilor
Hai să-ți zic o chestie: oricât de bun jucător ai fi, oricâte strategii de poker cunoști sau oricât crezi că te pricepi la pariuri, tot vine un moment când norocul îți întoarce spatele. Asta-i realitatea la care trebuie să te aștepți. Nu e nimic personal, jocurile astea n-au emoții, nu se supără pe tine, nu te iubesc, pur și simplu își văd de treaba lor.
Să zicem că ai avut o seară nu prea grozavă la păcănele. Nu mai încerca să recuperezi imediat toți banii pierduți. Ai fost martor de atâtea ori la scene în care cineva bagă, bagă și tot bagă bani, crezând că următoarea rotire sau următorul spin o să fie mană cerească. Dar, de cele mai multe ori, momentul ăla divin întârzie să apară și pierderile cresc și cresc. Tocmai de aia, când vezi că norocul nu e de partea ta, cel mai inteligent e să-ți pui frână.
Efectiv, respiră adânc și oprește-te. Mergi la bar, ia-ți o apă plată, ieși la aer sau chiar închide calculatorul dacă joci online. Fă ceva să te rupi de starea aia de „vreau să recuperez tot și încă ceva”. Pierderile le poți minimiza printr-o pauză și printr-o evaluare sinceră a situației. Dacă deja ți-ai atins limita de buget zilnic sau săptămânal, chiar n-are rost să insiști. A doua zi ești mai limpede la cap și vezi dacă merită să mai încerci sau nu.
Nu uita: cazinoul e locul unde vii să te distrezi, nu să te complici. Dacă ai avut ghinion, asta e, îți strângi jucăriile și îți vezi de viață. Cei mai mulți jucători pierd controlul fix când nu-și mai văd lungul nasului și își imaginează că un mare jackpot le va rezolva toate problemele. Sigur, există și lovituri norocoase, dar nu te baza doar pe speranța asta.
Jocul responsabil
Când zic „joc responsabil”, poate sună a slogan dintr-o reclamă, dar e mult mai simplu și mult mai uman de atât. Înseamnă, pe scurt, să te distrezi fără să-ți pierzi mințile. Să ai grijă cât cheltuiești, să știi când să te oprești și să nu amesteci banii de joc cu banii de pâine.
Imaginează-ți că ești cu un prieten bun care, la fiecare pas, te atenționează: „Ai grijă, nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma!”. Așa trebuie să fie conștiința ta de jucător. Când te uiți în portofel sau în cont și vezi că fondurile scad periculos, n-are rost să te minți singur. Până la urmă, jocul rămâne o distracție, iar distracția nu trebuie să-ți mănânce tot salariul.
Dacă te enervezi în timp ce joci, dacă te ia valul și începi să simți că nimic nu mai are sens până nu recuperezi pierderea, atunci e clar că e momentul să iei o pauză. Nimic nu se compară cu o minte calmă. E mai bună o retragere strategică și o revenire altă dată decât să dai iama în cont și să ajungi într-o belea financiară.
Mai presus de toate, fii sincer cu tine însuți. Dacă vezi că situația se înrăutățește și începi să te împrumuți peste tot, e semnul că trebuie să o lași mai moale. Nu vrei să ajungi să urăști jocurile de noroc din cauza faptului că nu ți-ai putut ține în frâu impulsurile. Învață să spui stop când simți că e cazul. Poate n-o să ai satisfacția imediată a marelui câștig, dar măcar dormi liniștit știind că ai încă niște bani în buzunar.
Iar dacă ești genul care se închide în tine când pierzi, încearcă să vorbești cu cineva. Să fie un prieten, o rudă apropiată, cineva cu care să te simți confortabil. Spui pe bune: „ Am dat-o-n bară aseară la cazinou, am pierdut niște bani. Cred că m-am cam întins.” Simpla discuție ajută să îți pui gândurile în ordine și să nu te lași luat de val în continuare. E normal să mai ai și zile proaste, important e să nu le transformi într-un dezastru total.
Concluzie
Dacă reții ceva din ce ți-am povestit, sper să fie ideea că bugetul tău e sfânt și merită să-l ții sub control. Fie că joci online sau offline, la ruletă, la păcănele, la pariuri sau la alt joc de noroc, ține cont că distracția ți se poate transforma rapid într-o bătaie de cap dacă nu ești atent la banii tăi. (P)
Articolul Cum ai grijă de bugetul tău la cazinou? apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.